צרו קשר ללא התחייבות
שלח
*- שדות חובה
ערעור על פס"ד של ביהמ"ש לענייני משפחה בטבריה, תמ"ש 12148-04-10, על פיו נדחתה תביעתה של אם לקבל משמורת על הקטינים, וכן נדחתה בקשתה להתיר לה לשוב להתגורר עימם באזור השרון. 

עובדות: בני הזוג נישאו כדת בשנת 2002, מנישואין אלו נולדו להם שני קטינים (בני 4 ו - 8). 
במהלך נישואיהם התגוררו בני הזוג יחד עם הקטינים באזור השרון, כאשר האם עובדת כ- 18 שנה במרכז והאב עובד בחיפה. 
כעבור מס' שנים החליטה המשפחה להעתיק מגוריה בסמוך להורי הגבר, בעמק יזרעאל. 
כעבור זמן מה, עלו נישואי הזוג על שרטון והם החליטו להתגרש. ביום 12.4.1010 הגישה האם תביעה לקבל לידיה משמורת על ילדיהם הקטינים ולחזור לגור עימם באזור השרון, בסמוך לבית הוריה ומקום עבודתה. 
האב דרש משמורת ילדים משותפת ותבע בהתנגדות לא לאפשר לאם לחזור עם הילדים למרכז הארץ, או כל אזור אחר. 
ביהמ"ש לענייני משפחה בטבריה פסק כי טובת הקטינים קודמת לטובת האם ומחייבת משמורת משותפת ולפיכך אסר על האם לעבור דירה עימם מעמק יזרעאל לאזור השרון. האם הגישה ערעור.

השאלה שעמדה במרכז פס"ד היא: "המשמורת המשותפת". 
האם טענה בערעורה כי לא היה מקום לקביעת ביהמ"ש כי ברירת המחדל המועדפת במקרי פרידה בין הורים היא משמורת פיזית משותפת. ברור שלא כך היה ראוי לקבוע מקום בו אחד ההורים מודיע על כוונתו לשנות מקום מגוריו.
עיקרי הקביעות בפס"ד: הקו הנחה בכל טיפול משפטי ביחסי הורים וילדים הוא עקרון טובת הילדים. 
בערעור האם ביהמ"ש קבע כי לא ניתן להתעלם מן העובדה שאחד ההורים מודיע על העתקת מקום מגוריו ולפסוק שברירת המחדל היא משמורת משותפת, ובכך למנוע למעשה מהאם לעבור למקום מגורים אחר. 
היה על ביהמ"ש קמא לקבוע היכן תהא המשמורת בהתאם לנסיבות החדשות שנוצרו. 
כלומר: לפסוק מהי האפשרות הטובה ביותר עבור הילדים במצב החדש בו האם תעבור להתגורר כהצהרתה באזור השרון, תוך בחינת עקרון טובת הילד, לאחר שינוי מקום מגורי האם. 
(כנ"ל כאשר עסקינן בבקשת הורה משמורן להגר לחו"ל). 
בנוסף נפסק כי תבוצע חוות דעת מומחה אשר תכיל המלצה בשני מעגלים, הראשון מחייב בחינה האם הקטינים יעמדו בתהליך המעבר ללא פגיעה בנפשם ואורך חייהם התקין, והיה ובחינה זו תצליח, יבחן המומחה את הסוגיה, האם יש בקשר של הקטינים עם כל צד גורם דומיננטי מסוים אשר מונע את ניתוקם מאותו הורה, או מחייב הישארות פיזית עימו. 
כל זאת לצד בחינת טובת הקטינים לאחר שינוי מצב המגורים גם לאור חזקת הגיל הרך.
לסיכום המקרה: ביהמ"ש הורה שיש לבחון מחדש את בקשת האם להעתקת מגוריה, תוך בחינת שיקולי טובת הקטינים במצב החדש שנוצר, ובכלל זה חזקת גיל הרך, הקשר עם כל הורה והשרדות הילדים בתהליך המעבר.
אזכור פס"ד: עמ"ש 9963-06-11
תאריך פס"ד: 10.8.2011
שופטים: י' כהן, נ' מוניץ, ש אטרש